A Balaton – egy örök szerelem

A Balaton régió mindenkinek mást jelent, ezerarcú vidék - telis-tele élményekkel. Aki egyszer a Balatonnál járt, az a tó, s a vidék szerelmese lesz.

A Balaton régió kicsiny szeglete a sokszínű Magyarországnak, kicsiny, de élményekben, történelmi emlékekben és természeti csodákban igen gazdag táj.

Közép-Európa legnagyobb édesvizű tava nyaranta - igényes strandjainak, gyermekbarát szállásainak és programjainak köszönhetően - a családok kedvelt üdülőhelye. A régió tavasztól őszig számos vízisportot, aktív lehetőséget kínál, és egész évben egyedülálló gasztronómiai élményekkel kecsegtet. A természeti szépség, az érintetlen környezet, a vidéki hangulat szerelmesei számtalan gyalogos és kerékpáros túraútvonal, népszerű kirándulóhely közül választhatnak.

A tó mentén sorra fakadnak a gyógyvizes és savanyúvizes források, amelyekre hat, évről-évre bővülő, igényes szolgáltatásokat nyújtó fürdő épült. Leghíresebb közülük Hévíz, ahol az egyedülálló gyógytó természetes fürdőként kínálja 24-38 °C-os gyógyvizét. A zalakarosi fürdő nem csak gyógyulást, hanem erőt és élményt ad a családnak, különböző medencéi mindenkinek kikapcsolódást biztosítanak. A jól ismert gyógyhelyek mellett igen népszerű a családok körében a balatonfüredi Aquapark, a siófoki Galérius Fürdő, és a Marcali Gyógyfürdő is.

A szőlőtermesztés és a borkultúra évszázadok tapasztalatával és hagyományaival a borkedvelő turisták méltán kedvenc célpontja: a régió hat történelmi borvidékén szerveződött borutak kínálatából válogathatnak, de megkóstolhatják a balatoni bort valamelyik borünnepen, borfesztiválon is.

A vidék rendkívüli bőséggel ad helyet műemléképületeknek, váraknak és kastélyoknak, de a népi építészet remekműveit is megcsodálhatja az idelátogató. Kiemelkedő történelmi emlék a Tihanyi Apátság altemploma, itt találjuk a kolostoralapító I. András magyar király is nyughelyét. A régió legjelentősebb egykori végváraiban, a részben helyreállított szigligeti és nagyvázsonyi várakban nyaranta várjátékokat rendeznek, a jelenkor várhódítói harcászati bemutatón sajátíthatják el a történelmi korok fegyvereinek ismeretét.

A Balaton északi partjának nevezetességét a Balaton-felvidék népművészeti és természeti értékei jelentik. A Balaton-felvidéken egyaránt találhatóak műemlékekben gazdag történelmi települések (Tihany), különleges természeti értékek (tapolcai tavasbarlang, badacsonytomaji arborétum), romantikus kastélyok és várromok (Nagyvázsony, Szigliget).

Forrás: itthon.hu, Wikipédia

Általános információk

Tulajdonos: Stankovics László
Cím: 8380 Hévíz, Móricz Zsigmond u. 7.
Mobil: +36 30/2595-342
Tel./Fax: +36 83/343-115
E-mail: jokervilla(at)gmail.comIngyenes WiFi Internet!